DOMOV
DOMOV
Leksikon Vse o imenih v Sloveniji: zamolčani vir bistvenega dela razlage imena Aljaž

Janez Keber bralcem Nedeljskega dnevnika ni zaupal, v katerem viru je našel podatke, na podlagi katerih je bistveno spremenil svojo razlago imena Aljaž


Simon Lenarčič
 

 

V članku o imenu/priimku Aljaž, objavljenem v Nedeljskem dnevniku v rubriki Nomen est omen 25. 6. 2014, je Janez Keber, ki sicer redno navaja vire pomembnih in tudi nepomembnih podatkov, pozabil navesti vir, iz katerega je izvedel:

 

- da njegova dosedanja, dolga leta ponavljana razlaga (objavljena je mdr. v Leksikonu imen iz let 1996 in 2008 ter v Najlepših imenih za novorojenčka iz leta 2004), po kateri bi priimek Aljaž lahko bil izpeljan iz muslimanskega(!) imena Alija, nikakor ne pride v poštev;

 

- da se priimek Aljaž ni »začel uporabljati« kot krstno ime »zaradi ohlapne oznake v pravopisu iz leta 1962, kjer za iztočnico Aljaž piše osebno ime«;

 

- in, kar je najpomembnejše, da je priimek Aljaž najverjetneje nastal iz imena Aleš.

 

Keber, ki je možnost, da bi priimek Aljaž nastal iz kakega imena »na Al-, npr. Aleksander«, doslej (npr. v knjigi iz leta 2004) imel za malo verjetno, je v članku za to, da bi razlago napravil bolj svojo, sicer uporabil ime Aleksij, ki je učena oblika imena Aleš, a to ne spremeni niti bistva razlage niti dejstva, da ni Keber doslej v povezavi z imenom Aljaž še nikoli omenil imena Aleksij/Aleš.

 

Ker gre za bistvene podatke, ki so v temeljih spremenili Kebrovo in drugih imenoslovcev védenje o priimku/imenu Aljaž, je prav, da bralci Nedeljskega dnevnika izveste ime pravega avtorja te nove razlage in naslov knjige, kjer je objavljena in podrobneje utemeljena (drugače in bolj smiselno kot pri Kebru!): Simon Lenarčič, Vse o imenih v Sloveniji, 2012.

 

Opomba

To pismo (kritika) je bilo prvič objavljeno leta 2014 v Nedeljskem dnevniku. Janez Keber na očitke ni odgovoril, s tem pa je posredno tudi sam priznal, da so upravičeni.

 

Preberite tudi pismo Leksikon Vse o imenih v Sloveniji: vedno znova zamolčani vir bistvenih podatkov o imenih! in članek, ki je nastal leta 2013 kot odgovor na predrzno prepisovanje in skrivno povzemanje iz priročnika Kdaj imam god? in leksikona Vse o imenih v Sloveniji: Neznosna lahkost prepisovanja!

 

© Simon Lenarčič, 2016
Kritike prepisovanja iz leksikonov Simona Lenarčiča o imenih (2)
Zgoraj in desno: Kebrova sestavka o imenu Aljaž v Leksikonu imen (1996) in Najlepših imenih za novorojenčka (2004), v katerih je ime Aleš ali Aleksij (pri Kebru pravzaprav kar rusko Aleksej!) omenjeno le kot možna "koledarska" povezava, med možnimi razlagami nastanka imena/priimka Aljaž pa je na prvem mestu navedeno muslimansko ime Alija!

Spodaj: Deli članka v Nedeljskem dnevniku, v katerem je Janez Keber šele leta 2014 opustil neverjetno in sploh nemogočo tezo o muslimanskih koreninah imena/priimka Aljaž in prvič – in sicer brez navedbe vira – povedal, da je to ime lahko nastalo iz imena Aleksij (omembi dejanske izvirne slovenske oblike Aleš se je Keber izognil, da bi s tem, kot že ničkolikokrat, prikril pravi vir svoje popravljene razlage!).

Čisto spodaj: Navedbe v leksikonu Vse o imenih v Sloveniji (2012), na podlagi katerih je Keber spremenil svojo razlago imena/priimka Aljaž.

Pri nas še nikoli toliko razloženih imen!

 

Če iščete ime za svojega novorojenega otroka ali če želite vedeti za pomen imen, ki so v rabi med Slovenci, potem kupite leksikon Simona Lenarčiča Imam ime!

V njem je več kot 7000 gesel, 8000 opisov, 20000 imen – med njimi tudi najbolj redka in najnovejša imena! Izšel je leta 2015.

Še nikoli toliko podatkov o imenih!

 

Če bi radi vedeli vse o svojem ali kakem drugem imenu, potem kupite leksikon Simona Lenarčiča

Vse o imenih v Sloveniji!

To je leksikon za vsakogar izmed nas, saj je v njem je razloženih in opisanih več kot 12.800 imen, ki so (ali so bila) v rabi v Sloveniji. Izšel je leta 2012 pri založbi Modrijan.

Še nikoli toliko povezav med imeni in svetniki!

 

Najpopolnejši in najzanesljivejši seznam možnih godovnih zavetnikov doslej: v priročniku Simona Lenarčiča Kdaj imam god?!  Izšel je leta 2013 pri založbi Ognjišče.